Aralık 08, 2005

Kahvaltı Sofrası

Kategori: Diğer



Kahvaltı Sofrası

Sevgili Sibel beni kahvaltıya çağırmış, hiç kaçırırmıyım koşa koşa geldim.

  • Normal bir günde nasıl kahvaltı yapıyorsun?


Geleneksel Türk mutfağında kahvaltının apayrı bir yeri vardır. Türk kahvaltı sofrasının vazgeçilmez lezzetleri arasında; mis gibi kokan kızarmış ekmeği, beyaz peyniri, sahanda yumurtayı, siyah ve yeşil zeytini sayabiliriz. Tulum, dil, çerkez ve kaşar peyniri de Türk kahvaltı sofrasının lezzetine lezzet katar. Reçelleri de unutmamak gerekir. En çok da turunç, vişne, kayısı reçelleri, aynı anda dört mevsimi birden yaşayn ülkemize yakışır bir çeşitlilik sergilerler. Reçelin yanı sıra, bal ve kaymak da kahvaltı sofralarına başdöndürücü bir lezzet katar. Ben de kahvaltımı geleneksel kahvaltı malzmeleri ve çay eşliğinde yaparım. Ramazan hariç, çocukluğumdan beri kahvaltı yapmadan dışarı çıktığımı hatırlamıyorum.

  • Hafta sonu nasıl kahvaltı yapıyorsun?

Hafta sonu kahvaltı yapmak süper bir şey. Mutlaka günlük kahvaltıdan farklı yiyecekler olur. Örneğin; türlü otlarla peynir, zeytin,domatesi karıştırarak omlet, ya da domatesli sucuk o da olmazsa yeşil zeytin salatası, lor salatası, bir önceki günden hazırladığım yalancı su böreği vs uzayıp gider bu liste.

  • Ne zaman kahvaltı yaparsın?

En geç sabah 7.30 da kahvaltımı yapmış olurum. Tatil günleri 09.00'da falan olur.


  • Belirli aile gelenekleriyle veya inanışlarıyla büyüdün mü, bunlar neler?

Sabah kahvaltısı yapmak bir kültürdür bence ve bu kültür aileden geçer. Annem hasta bile olsa mutlaka bizim kahvaltımızı hazırlar, yedirir, giydirir sonra okula yolcu ederdi ve yıllardır bu düzende sürdürüyoruz. Bu sağlıklı beslenme için de kuraldır. En temel öğünün Kahvaltı olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır bildiğiniz gibi.

  • Beslenme çantanı düşündüğünde neler hatırlıyorsun?

Mutlaka bir mevsim meyvesi olurdu. En fazla da elma tabi. Ayrıca okulda süt tozundan sıcak süt ve kaşarlı sandaviç dağıtıldığını hatırlıyorum.

  • Senin için lüks bir kahvaltı nedir!

Sevdiklerimle birlikte içinde mutlaka peynir, zeytin, domates ve çay bulunan, özellikle fırından yeni alınmış pide ve tulum peyniri eşliğinde yapılan kahvaltı benim için en lüks kahvaltıdır.

  • Nasıl, nerede ve ne zaman kahvaltı etmek istersin?

En çok yazlığın terasında, denize karşı, sabahın erken saatlerinde (güneşin iyice yükselmediği saatler) ailemle, acelesiz, uzun süren kahvaltılar yapmak beni mutlu eder.

  • Hayatında hatırladığın özel kahvaltı var mı, onu özel kılan nedir?

Özellikle Ramazan Bayramlarında, kahvaltısız geçen bir ay sonunda yaptığımız mükellef kahvaltıları unutmak mümkünmü. Ayrıca Kurban Bayramlarında sağlıksız olmasına karşın sabah ciğer sote yenilmesi de özel bir gelenek, ben yine de normal kahvaltıyı tercih ederim.

  • Kahvaltı masanda eksik olmamasını istediğin şey nedir?

Asla vazgeçemeyeceğim, çay ve peynir. Peynir delisiyim, her türünü severim.

  • Kahvaltı konusunda söylemek istediğin başka şey var mı?

Özellikle çalışanların zamansızlıktan pas geçtiği kahvaltı öğününü mutlaka yapmalarını ve bunu çocuklarının da alışkanlık haline getirmesini diliyorum. Kısa sürede halledilebilecek bu öğünün 15 dakika uyku için heba edilmemesi gerektiğini söylemek istiyorum. Ayrıca, kahvaltının zengin olması insanın güne iyi başlaması için bir doping etkisi yaptığını umarım unutmazlar.

  • Bloğundan bize kahvaltıya önereceğin tarifler önerebilir misin?

Muammara'ya benzeyen bir ekmek üstü önerebilirim.

Malzeme:

  1. 1/2 Su bardağı ceviz
  2. 1-2 Diş sarımsak
  3. Pul biber, Kuru Nane, Kekik, Tuz, Karabiber
  4. 1,5 Yemek kaşığı Domates salçası
  5. 1 Çorba kaşığı limon suyu
  6. 1,5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  7. Kafi miktarda bayat ekmek

Tümü rondodan geçirilerek, sürülme kıvamına getirilir ve afiyetle yenilir. Uyarmak istiyorum çok ekmek yedirir, kilo sorunları olanlar denemelerini önermiyorum.

Ben de hernekadar saatlerimiz tutmasada Sevgili Serra'yı eşi ile birlikte kahvaltıya davet ediyorum.

Hiç yorum yok: