Mart 29, 2006

Yüzyılımızın ilk Güneş tutulması

Kategori:Diğer





Bildiğiniz üzere Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'le Dünya arasında girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması sonucu oluşur.
29 Mart 2006’da gerçekleşecek olan da bu yüzyılın ülkemizden gözlenen ilk tam tutulmasını kaçırmamanızı tavsiye ediyorum, çünkü kaçıranlar izlemek için 54 sene beklemek zorunda kalacak.Buna bazılarımızın ömrü malesef yetmeyecek:)

Genişliği yaklaşık 190 km’ye ulaşacak olan tam tutulma hattı Dünya üzerinde kalabalık yerleşim bölgelerini kat edeceğinden milyonlarca kişi tutulmayı izleyecek. Tam tutulma süresi yer yer 4 dakikaya kadar çıkacağından izlenmesi ilginç bir tutulma olacak. Bu tarihte Ay, Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş'i tamamen örtecek. Ay'ın gölgesi Türkiye saati ile 11:36' da önce Brezilya kıyılarına düşecek, daha sonra Atlantik Okyanusu'nu katederek 12:10’ da Afrika kıyılarına ulaşacak. Afrika kıtası üzerinde tam tutulma; Gana, Togo, Benin, Nijerya, Nijer, Libya ve Mısır' dan izlenecek. Tam tutulma 13:54’ ten itibaren Türkiye' den izlenmeye başlanacak. Ülkemizde tam tutulma hattının dışında kalan yerlerde tutulma parçalı olarak izlenecektir. Tam tutulma önce hattın üstünde yer alan Akdeniz kıyısındaki Kaş, Antalya ve çevresinde görülecek. Ardından sırasıyla Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Tokat ve Amasya’yla çevrelerinden izlendikten sonra son olarak Ordu ve Giresun’ da görülecek. Ay’ ın gölgesi 14:10’da Karadeniz’ e düşecek, gölge yolculuğunu Gürcistan, Rusya ve Kazakistan üstünde sürdürdükten sonra gölgenin Dünya üstündeki yolculuğu 14:46’da bitecek. Tam tutulma son kez Moğolistan sınırında Güneş batarken izlenecek.

Güneş tutulması çeşitli kültürlerde farklı biçimlerde açıklanmaya çalışılmıştır. Çin'de ejderhanın güneşi yemesi olarak düşünülmüş, Mısır'da kötü kalpli yılanın güneş tanrısı Ra ile kavgası olarak açıklanmıştır. Vietnam'da bir kurbağanın marifeti olduğuna inanılan bu duruma, Güney Amerika'da kara bir jaguarın, İskandinavya'da ise bir kurdun neden olduğu düşünülmüştür. Kızılderililerde Ay ile Güneşin savaşı olarak tanımlanan güneş tutulmasında Mezopotamyalılar meşaleler yakarak güneşi tekrar parlatmaya çalışmışlardır.

Hiç yorum yok: